Stof tot nadenken

Tilburg staat opnieuw op de kaart als moderne, innovatieve en toonaangevende textielstad. In het creatieve en ondernemende hart van deze stad ontstond het idee om een nieuwe, duurzame stof te ontwikkelen. Een stof waarin sociale innovatie en textielinnovatie naadloos verweven zijn. Een stof die werelden verbindt en verhalen vertelt. Een stof die letterlijk aanzet tot nadenken. Deze stof heet 013 Denim.

 

013 Denim wordt voor 50% gemaakt van gerecyclede Tilburgse spijkerbroeken en voor 50% van biologisch katoengaren uit India. Voor de eerste productie werden de spijkerbroeken in februari 2017 ingezameld door Tilburgse bewoners en 6 basisscholen uit de stad. Vervolgens werd de gebruikte spijkerstof door textielbedrijf Wolkat in Marokko gerecycled tot denimgaren. Het Indiase katoen is afkomstig van Indiase katoenboeren die een betere prijs krijgen voor hun katoen. Rabobank Foundation financiert dit soort coöperaties in Zuid India met microkredieten. De twee garens zijn door Wolkat in Marokko samengeweven tot een nieuwe, duurzame textielstof.

Stof tot nadenken

013 Denim biedt op allerlei manieren stof tot nadenken. De draden van 013 Denim staan symbool voor de draden die Tilburg als stad met elkaar verbinden: het beste van het bedrijfsleven, cultuur, onderwijs en burgers wordt letterlijk en figuurlijk met elkaar verweven. Daarnaast vertelt de stof een bijzonder verhaal over de manier waarop deze stof tot stand gekomen is. Studenten van ROC Tilburg, School voor Mode en de Tilburgse kunstenaar Joris van Spaendonck gebruiken de stof bovendien als basis voor diverse producten en kunstwerken die op Koningsdag aan de stad gepresenteerd worden. Docenten van Fontys Academy for Creative Industries dachten mee over de presentatie op Koningsdag.

Gedragen door de stad

Dit duurzame denim wordt gedragen door diverse Tilburgse partijen die het textielverleden van Tilburg eren en op een vernieuwende en duurzame manier met textiel bezig willen zijn. De deelnemende partijen zijn: 013 Straatjes, Wolkat 100% circulaire recycling, Fontys Academy for Creative Industries, Michel Klop Fotografie, Rabobank Tilburg en omstreken, ROC Tilburg | School voor Mode en VeertienElf Media. Het project wordt ondersteund door: Citymarketing Tilburg, De Kerf & Van Sprang notarissen, Gemeente Tilburg, Interpolis, Rabobank Foundation en Van Boekel Smits & Willems Belastingadviseurs. Overige partijen die onderdeel zijn van de Tilburgse Textielgroep: Bonheur Horeca Groep, Havep, Innofa, Joris van Spaendonck, TextielMuseum en Tricorp.