“Ik zou trots zijn als mijn kinderen mijn werk voortzetten”

013 Denim bestaat voor de helft uit Indiase katoen, afkomstig van Indiase katoenboeren die een betere prijs krijgen voor hun katoen. Rabobank Foundation financiert dit soort coöperaties in Zuid India met microkredieten. Bijvoorbeeld Kabini Organics Farmers Producer Company.

Kusaiah (52) stond aan de wieg van de coöperatie. Samen met zijn vrouw bezit hij 1,2 hectare land en houdt zich – net als de meeste boeren uit zijn dorp – vooral bezig met organische katoenteelt. Lange tijd waren zij voor hun inkomsten louter van de katoen afhankelijk. Totdat Kabini tijdens één van de trainingen adviseerde om diversiteit in zijn bedrijf te brengen. Zo kan Kusaiah zijn inkomen over het jaar spreiden en is daarmee minder afhankelijk van de katoenoogst. Twee jaar geleden besloot hij om ook gember en watermeloenen voor de verkoop te gaan verbouwen. Daarnaast bezit Kusaiah nog een aantal bijenkasten, drie koeien en drie ossen. De rode pepers zorgen voor een ‘constant inkomen’, omdat ze het hele jaar groeien.

Kusaiah en zijn vrouw hebben drie zoons die inmiddels al het huis uit zijn. Ze hebben gestudeerd en dat vindt Kusaiah heel belangrijk. “Of een van mijn kinderen het boerenbedrijf gaat overnemen, weet ik niet…. dat moeten ze zelf weten, maar ik zou wel trots zijn als ze mijn werk voortzetten.”
Fotografie: Michel Klop