‘Mijn oude spijkerrokje zit in 013 Denim’

Flow de Leeuw en haar moeder Jolanda waren zeer betrokken bij het initiatief 013 Denim. Met haar basisschool Christoffel zamelde de 7-jarige Flow de meeste spijkerstof in van alle scholen. Daarna deed ze mee aan de fotoshoot van 013 Denim. Haar moeder Jolanda was een van de creatieve breinen achter de gerecyclede spijkerstof.

“Ze zijn bij mij op school langs geweest om spijkerbroeken op te halen”, legt Flow uit. “Maar je mocht ook een blouseje of een jas inleveren. Als het maar van spijkerstof was. Van die spijkerbroeken hebben ze tassen gemaakt.” Maar niet voordat Wolkat de stof uit elkaar haalde en daar met biologisch katoen uit India een nieuw gerecycled product van maakte. Flow knikt: “Ja klopt, de tas is heel mooi geworden. Er staat een ‘T’ op en het allerleukste vind ik dat mijn oude spijkerrokje erin zit. Maar ook kleding van andere kinderen, opa en oma’s en baby’tjes.”

“Als je oude kleding niet zomaar weggooit, maar hergebruikt zoals we hebben gedaan met 013 Denim, is dat veel schoner voor het milieu”, vertelt Jolanda. En haar dochter heeft ook wel haar idee hoe je de wereld beter maakt. Flow: “Ik vind het niet leuk als mensen de kraan open laten staan. Dat is zonde van al het water. En mensen moeten geen dingen op de grond laten slingeren. Gooi het in de juiste prullenbak.”

Normaal gesproken zou Flow met Koningsdag haar oude spulletjes verkopen op de rommelmarkt. “Maar dit jaar wil ik heel graag de koning en de koningin ontmoeten en misschien ook een handje geven. Dan kunnen ze ook de tas zien.” En wat wil Flow graag zien van 013 Denim? “Dan zou ik graag een sieraad willen maken. Een ketting of een armband.”