‘Ieder krom spijkertje sla ik recht en gebruik ik opnieuw’

“Recyclen is het mooiste wat er is. We leven in een weggooimaatschappij, terwijl er zoveel hergebruikt kan worden.” Was getekend: Leslie Smits (41), dé recyclegoeroe van Tilburg. En precies daarom stond hij model met de gerecyclede spijkertas van 013 Denim.

Leslie maakt met zijn bedrijf FF Design 013 de mooiste designs, meubels en kunst van gerecycled materiaal. “Zelfs het kleinste kromme spijkertje dat ik vind, sla ik recht en gebruik ik voor een nieuw ontwerp. Zo bouw ik onder meer bluetoothspeakers van oude radio’s en boomboxen. Een soort tegenhanger van die lelijke fabrieksspeakers. En voor De Visserij maak ik nu een meubelstuk van een oude aanhanger en hout uit een verlaten kerk.”

013 Denim voelt voor de recyclegoeroe als een warm bad. “Wat een prachtig initiatief. Dat je met minimale middelen zoiets moois kan neerzetten. Ik ben vereerd dat ze me hebben gevraagd.” Wat Leslie betreft mogen er ook wel meer producten van 013 Denim op de markt komen. “Ik zou het mooi vinden als dit Tilburgse merk ook spijkerbroeken gaat verkopen. En ik zou zelf wel graag zo’n oldskool spijkerjasje willen. Lekker gerafeld, zoals ze in de jaren 80 droegen.”

“De spijkertas van 013 Denim draag ik op Koningsdag sowieso bij me. We gaan die dag ook nog wel iets ondernemen om iedereen enthousiast te maken. Verder weet ik het nog niet. Ik struin ongetwijfeld over een rommelmarkt heen, op zoek naar recyclebare spullen”, lacht Leslie.